V poskus izločitve Jožeta Možina vpleten minister Uroš Grilc?

V POSKUS IZLOČITVE JOŽETA MOŽINA VPLETEN MINISTER UROŠ GRILC?

V medijih se je razvila neverjetna gonja proti podelitvi nagrade Prešernovega sklada Jožetu Možini za film Pedro Opeka, dober prijatelj. Še posebej alarmantno je dejstvo, da se je v to vključil tudi minister za kulturo z enostransko razlago zakonskih določil in problematiziranjem delovanja avtonomnega Upravnega odbora Prešernovega sklada. To je političen pritisk, ki kaže, da je minister aktivno vključen v kreiranje in izvajanje diskreditacije Jožeta Možine in njegovega dela.

Film Pedro Opeka, dober prijatelj je vrhunsko delo, ki je nagovorilo široke množice in doseglo tudi odličen odmev v tujini. Z namenom, da bodo stvari pred javnostjo pregledne, prilagamo utemeljitev, ki smo jo kot sopredlagatelji posredovali odboru v postopku zbiranja predlogov za Prešernove nagrade.

povezava na utemeljitev (klikni)

Po naših podatkih sta bili nominaciji za film Pedro Opeka, dober prijatelj najmanj dve, drugo so podali trije Prešernovi nagrajenci: akademik Drago Jančar, akademik Niko Grafenauer in akademik Zorko Simčič.

Strokovno komisijo pozivamo naj v luči preglednosti in širšega razumevanja nemudoma razgrne vse predloge in utemeljitve. Javnost in davkoplačevalci imamo pravico vedeti kdo kandidira za najvišje nagrade s področja kulture v državi in s kakšnimi argumenti je opravljena izbira.