Življenjskega prostora družin ne bi smeli obdavčevati

V Civilni družbi za pravično Slovenijo ocenjujejo, da je način uveljavljanja davka na nepremičnine nedomišljen in procesiran na sporen način. Menijo, da bi lahko povzročil nepopravljivo škodo.

Po oceni Civilne družbe za pravično Slovenijo bi morala vlada krizo reševati z drugimi ukrepi, med njimi je Mitja Štular naštel krizni davek, ki je vezan na celotno premoženje. Po oceni Civilne družbe za pravično Slovenijo bi morala vlada krizo reševati z drugimi ukrepi, med njimi je Mitja Štular naštel krizni davek, ki je vezan na celotno premoženje.
Predlogi vlade so nepravični in nedomišljeni in bodo v primeru uveljavitve povzročili nepopravljivo škodo in krivice na račun varčnih posameznikov, družin, kmetov in upokojencev, opozarjajo v Civilni družbi za pravično Slovenijo.

Če bo davek uveljavljen, bo nastala nepopravljiva škoda, so prepričani. Zato od vlade zahtevajo, da se čim prej sreča s predstavniki civilne družbe in odstopi od namere po sprejetju zakona s hitrim zakonodajnim postopkom, sicer tvega državljansko nepokorščino.  

Nova nacionalizacija?

“Novi davek na nepremičnine pomeni nevarnost nove nacionalizacije,” je povedal Mitja Štular in opozoril, da davek na nepremičnino predstavlja že četrto obdavčitev dohodkov zavezancev, potem ko so prej plačali že davek na plačo, dohodnino in davek na dodano vrednost.

Po Štularjevih besedah vladno gradivo glede davka na nepremičnino ne vsebuje temeljite analize, niti iz njega ni razvidno, kako je to področje urejeno v drugih evropskih državah. “Ni kakovostno do te mere, da bi lahko verjeli, da gre za sistemski ukrep, ki bo uredil področje, kot bi ga bilo treba urediti.”

Več na Planet SiOL.net.