Klemenčičeva komisija ustrahuje drugače misleče

Izjava civilne družbe za pravično Slovenijo

Zaslišanja zaradi izraženih mnenj o odločbi Komisije za preprečevanje korupcije, ki smo jim priča v zadnjih dneh, pomenijo grob poseg v pravico posameznikov do svobodnega izražanja in javne besede. Oboje velja za osnovno demokratično pridobitev, ki jo je prinesla ustava iz leta 1991 in pomeni prelom s totalitarnim sistemom. Vabila na zaslišanja so toliko bolj zaskrbljujoča, ker se domnevne kršitve ne nanašajo na žaljivo obdolžitev osebe, temveč državnega organa, ki nastopa s pozicije moči.

Klemenčičeva komisija, ki naj bi bila ustanovljena za preprečevanje korupcije, je že s kadrovsko sestavo sprožala dvome o svoji neodvisnosti. Ob njenem ravnanju pa se je vedno težje znebiti vtisa, da deluje politično po principu medijske diskvalifikacije in sedaj še ustrahovanja.

Dogajanje je grožnja vsem, ki bi si drznili dvomiti v nezmotljivost ali nepristranskost institucij in izražati resno kritiko o njihovem delu. Država sporoča, da ne dopušča javnega dvoma v njeno delo, kar lahko razumemo zgolj kot ustrahovanje kritično mislečih posameznikov in preko njihovega zgleda vseh ljudi. Slovenija je z osamosvojitvijo stopila iz totalitarnega režima na pot demokracije, zato takšno ravnanje organov pregona in policije ostro obsojamo.